J. DVONČ: Ak by mix daní prešiel, samosprávy by prišli o 27 miliónov eur

17.05.2012 Bratislava

Bratislava 17. mája (TASR) - V prípade, že by Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) ustúpilo predstaviteľom predchádzajúceho vládneho kabinetu a umožnilo schválenie navrhovaného mixu daní, samosprávy by len v priebehu prvých troch mesiacov mali v rozpočte o 27 miliónov eur menej ako v skutočnosti. Vo svojom úvodnom príhovore na 23. sneme ZMOSu v Bratislave na to dnes upozornil predseda združenia Jozef Dvonč.

"Navrhované zníženie daňových príjmov miest a obcí od obyvateľov v objeme 643 miliónov eur v rokoch 2012 až 2014 by malo mimoriadne vážny dosah na výkon základných funkcií samospráv a obmedzenie práv obyvateľov garantované Ústavou SR," podčiarkol Dvonč. Napriek tomu, že mix daní neprešiel, samosprávy podľa neho čaká ťažký rok šetrenia a škrtov.

ZMOS očakáva od novej vlády, že otázka financovania miest a obcí bude pre ňu v nasledujúcom období prioritná. Kabinet by sa podľa Dvonča mal riadiť auditom, ktorý vyhodnotil, nakoľko boli finančne kryté nové kompetencie samospráv. ZMOS pritom vníma potrebu zodpovednej konsolidácie verejných financií, tá však podľa neho nemôže ísť na úkor základných práv obyvateľov obcí.

"Urgentne sa žiada riešenie faktickej priestupkovej imunity poberateľov dávky v hmotnej núdzi. Jednou z možností je zavedenie registra priestupkov," doplnil Dvonč.

Hoci ZMOS podporuje otvorenosť a transparentné čerpanie verejných financií, predseda združenia upozornil aj na finančnú náročnosť tzv. infozákona. "Je potrebné zastaviť nekonečné zverejňovanie a obmedziť možnosti zneužívanie infozákona len na akési osobné si vybavovanie účtov alebo získavanie podnikateľských výhod," zdôraznil v príhovore Dvonč, za čo zožal potlesk viac ako 500 delegátov snemu. Podľa ZMOSu je nevyhnutné stanoviť aspoň minimálnu hranicu, od ktorej sa budú výdavky zverejňovať.

Kriticky sa šéf združenia vyjadril aj na adresu verejného obstarávania. Podľa neho nízka cena nesmie byť jediným rozhodujúcim kritériom. Víťaz takéhoto obstarávania totiž často dodáva príliš lacné tovary, ktoré následne treba meniť a opravovať a míňať tak ďalšie peniaze.

Pred delegátmi snemu zhrnul aj udalosti, ktoré muselo združenie počas uplynulého roka riešiť. Členská základňa musela podľa neho pohotovo reagovať napríklad na politické tlaky, ktoré vznikali. "Postupne sa v spoločnosti objavovali isté zámery, tendencie premietnuté aj do legislatívnych zámerov, ktorými sa oslabovali princípy územnej samosprávy. Začali sa stupňovať útoky na predstaviteľov miest a obcí od jednej politickej strany cez niektoré mimovládne organizácie s podobným názvom, ako má ZMOS, či jednotlivých aktivistov s politickými ambíciami," povedal Dvonč. V dôsledku týchto snáh podľa neho vznikali zákony, ktoré smerovali k centralizácii moci a znefunkčneniu samospráv.
 

Vyberte región